Lutfisk – Cremé de la cremé

image

Kryddad med nykrossad krydd- svart- och vit- peppar in i ugnen på 200 grader täckt med folie i 40 minuter

image
Efter 40 minuter prövar man att konstensen är lagom, för länge i ugnen blir den lös.
Nu ska den få svalna i sitt eget spad. Sen får vi se vad vi gör….

”Risken” är stor att det blir en smör & mjölstuvning på spadet till en vit-sås där jag avslutar med nervispad ägg-gula, därefter vänder jag ner lutfisken och rör till lagom koncistens.

Målet är en smörig cremé de la cremé känsla.
image
Ca. 60g smör och en rejäl matsked vetemjöl vispas så det blir slätt
image
Spadet från fisken används
image
Vispa hårt och koka tills mjölsmaken försvinner
image
Tillsätt ca. 0.7dl grädde och koka ner med svartpeppar och salt
image
Skrapa av fisken från skinnet och vänd ner den i stuvningen
image
Häll upp på låda eller skål när den är varm, blir seg att hälla kall
image
Det blev ingen ägg gula.
image
klart att använda till julbordet m.m.
image


Kommentera

Powered by WordPress. Designed by elogi.