Kronärtskocka – den afroditiska

Mitt tips på enkel och smakfull tilllagning och servering

image
En liten kocka
image
Dela den på mitten.
Gröp ur luddet med en vass kniv
Gnid in med citron, så den inte mörknar
image
Koka i rikligt saltat vatten med några citronskivor tills yttre bladen lossar lätt ca.35 min. (jag föredrar lite överkokt) så jag låter den svalna av i sitt spad.
Jag serverar gärna med smält smör blandat med majonäs och lite salt.

FAKTA

Kronärtskocka (Cynara cardunculus Scolymus-Gruppen) är en kulturgrupp inom arten kardon (Cynara cardunculus) i familjen korgblommiga växter. Det är en ätbar tistelliknande växt, vars blomknoppar skördas strax innan den blommar.

Kronärtskockans knoppar äts vanligtvis kokta, man drar upp ett ”blomblad” (holkfjäll) i taget utifrån och in och äter det, med till exempel smör, utom den hårda spetsen. Kronärtskocksbottnen äts sedan med kniv och gaffel. Växten är flerårig, men kan inte övervintras i kyligt klimat och kan därför, på nordiska breddgradet, odlas endast som ettårig.

Andra tillagningsmetoder inkluderar ugnsbakning och det finns även inlagd kronärtskocka, vanligt förekommande på pizzan Quattro Stagioni.

Kronärtskockan innehåller förutom vatten kolhydrater som inulin och fibrer, mineraler som natrium, fosfor och kalcium, samt vitamin B1, B3 och mindre mängder vitamin C.

I flera länder räknas kronärtskockan som en delikatess. I Spanien har växten ursprungskyddade geografiska områden: Denominición de Origen (D.O.), i ett motsvarande


Kommentera

Powered by WordPress. Designed by elogi.